Selecteer een pagina

De beschrijving van de gehele route is hier als PDF te downloaden.

grasstrook

 

Informatie Mts. Groendijk-Klooster, Beleef de Koe

Logo-de-boer-op-noordEducatieboerderij “Beleef de Koe” is in Zuidwolde gevestigd. Dit familiebedrijf van de familie Groendijk  ligt slechts 5 kilometer ten noorden van de stad Groningen in een rijk weidevogelgebied. Het bedrijf heeft 140 melkkoeien en 80 stuks jongvee. Met de inrichting van twee melkrobots maken de koeien zelf de keuze wanneer ze gemolken willen worden. Doordeweeks bezoeken basisschoolkinderen de excursies.

Voor meer info zie: deboeropnoord.nl  

Activiteiten

_DSC0079c-600Op de educatieboerderij krijg je alle ruimte om de koe te beleven. Je mag haar knuffelen en ook krijg je de kans een kunstkoe te melken. Na deze belevingen is het tijd voor een spel. Je kent waarschijnlijk het dartspel. Dat gaat hier op een heel andere wijze: met een hooivork! Krijg je daarna trek? Er wordt gezorgd voor wat lekkers en er is tijd om uit te rusten.

Westerseweg 23

9785 TD Zuidwolde

050 305411

www.famgroendijk.nlgrasstrook

 

Informatie Mts. Langereis-Muilwijk, Koe en Jij

logo-koe-en-jij

Koe en jij? Wat het bedrijf met koeien heeft, kun je aan de Bouwerschapweg in Ten Boer komen bekijken. Zo’n 200 melkkoeien, én hun aanhang, worden er verzorgd en gemolken. De passie en liefde die de eigenaren voor de koeien hebben, willen ze heel graag met jou delen. En de koe is óók nieuwsgierig naar jou. De vraag is dus eigenlijk: wat heb jij met koeien?

Het bedrijf is als de stal: open en fris! De deuren zijn voor iedereen geopend en het bedrijf is voorbereid op bezoek van scholen. Je kunt er workshops en rondleidingen volgen en ook is het een mooie vergaderlocatie. Alles staat in het teken van koeien, omdat ze voedsel voor je maken, ze prachtig zijn om te zien, ze nieuwsgierig én vooral heel inspirerend zijn.

Activiteiten

boerderijEr zijn diverse activiteiten voor jong en oud. Er is een echt kalfjesknuffelplein en om meer van de koe te weten te komen kun je de rondleidingen volgen. Wil je je opladen na de fietstocht of na de rondleiding? Na een moment van rust op het terras is er vast weer energie voor verdere deelname aan de fietstocht.

Bouwerschapweg 29a

9791 TG Ten Boer

tel. 050 3025088

Website www.koeenjij.nl

https://www.facebook.com/KoeEnJij

grasstrook

 

Informatie familie Boer

2015 afb 1068-600

In de prachtige fietsomgeving van Bedum woont en werkt familie Boer in een schapenhouderij en wordt dit met recht door de vier meewerkende kinderen een gezinsbedrijf genoemd. Het bedrijf bestaat sinds 3,5 jaar in deze vorm en is nog in opbouw. De eigenaren zijn door een splitsing in een melkveehouderij overgestapt op deze nieuwe bedrijfstak. In het voorjaar hebben 430 schapen gelammerd en dat houdt in dat er ruim 750 lammetjes rondlopen in stal en weiland.

Activiteiten

DSCN0698-600Tijdens de speurtocht krijg je alle informatie over schapen: Hoe leven ze? Hoe zwaar zijn ze in welke levensfase? En welke verschillen in rassen zijn er? Je ziet er een demonstratie schaap drijven. Voor jonge kinderen is een creatieve en sportieve activiteit toegevoegd. Je creativiteit kun je kwijt door het kartonnen schaap met echt schapenwol te beplakken. En ben je heel sportief? Maak dan een ritje op de pony, met begeleiding natuurlijk. Je kunt kiezen, want er zijn er drie.

 

Fam. Boer

Ellerhuizen 37

9781 TS Bedum

050 3011411

grasstrook

 

Informatie  Familie Van den Bergh

foto irma 134-600Met zicht op de kerk van Garmerwolde woont en werkt familie Van den Bergh in het melkveebedrijf dat 105 koeien melkt. De koeien grazen buiten en komen twee keer daags naar de melkstal waar ze tegelijkertijd met z’n achttienen worden gemolken. Rondom de boerderij leven twee koppeltjes schapen wat als hobby beschouwd kan worden: de Blauwe Texelaar en de harige Hampshire Down. Markant aan de boerderij zijn de 182 zonnepanelen die voor een volledig zelfvoorzienende energielevering zorgen. Duurzaamheid staat dan ook hoog in het vaandel. Het bedrijf houdt zich verder graag bezig met weidevogelbeheer.

Activiteiten

foto irma 127-600

Rondleidingen maken deel uit van het programma en er is een leestafel met boeken, kleurplaten en een zoekpuzzel ingericht. Je vindt er allerlei informatie over de melkveehouderij. Om 10.30 uur en om12.30 uur vertelt een natuurliefhebber van natuurvereniging Ons Belang iets over weidevogels en natuur in dit gebied. Hij neemt je dan mee het weiland in en laat aan de slootkant zien wat er zoal leeft. Dit duurt ongeveer een half uur. Rond 13.30 uur zie je de kalveren gevoerd worden en als het mee zit geniet je tijdens de proeverijen van een yoghurtdrank of een stukje kaas uit de melkfabriek.

Er is een kleine catering voor de liefhebber, dus een prima plek om te lunchen.

Fam. Van den Bergh

Lageweg 1

9798 TG Garmerwolde

050 5425743

 

Informatie  Fam. Van Zanten, Het Geweide Hof

Op een bijzondere plek nabij Garmerwolde, zo tussen Damsterdiep en Eemskanaal, bevindt zich het Informatiecentrum Biologische Landbouw. Dit akkerbouwbedrijf heeft in de jaren 90 een omwenteling gemaakt naar een biologische productiemethode. Daarmee veranderde ook het bouwplan en doen granen, zaden en peulvruchten het goed op de zware klei in deze omgeving. Er wordt zelfs een historisch gewas verbouwd, namelijk Sint Jans Rogge, die wordt gebruikt in een speciale ontbijtkoek. Om de fauna en flora te bevorderen zijn de akkerranden verfraaid met kleurige bloemenstroken.

 

Activiteiten
Een deel van de werktuigenschuur is ingericht als bezoekerscentrum. Hier kun je veel te weten komen over biologische landbouw en natuurbeheer. Daarnaast zijn er lezingen en rondleidingen op dit biologisch graanbedrijf. Je kunt zien hoe het oude tarweras spelt wordt gepeld en je krijgt de kans om biologische broden te proeven. Voor kinderen is er een lekker pannenkoekje dat je zelf mag versieren.

 

Mts. Van Zanten, “het Geweide hof”

Geweideweg 7

9798 TA Garmerwolde

050-5416091


De fotografie op deze website is deels verzorgd door Camilla Groenhoff en Peter Russchen